Processen veiliger en betaalbaarder maken: met de digital twin-technologie kan het. Het concept is al langer populair voor technologie-, IoT- en onderhoudstoepassingen. Digital twins in magazijnen daarentegen zijn nog maar een recente ontwikkeling om orderverwerking te optimaliseren. Desalniettemin werd de wereldwijde digitale twinmarkt in 2023 in termen van inkomsten geschat op 10,1 miljard dollar. Naar verwachting zal de markt maar liefst 110,1 miljard dollar bereiken in 2028. Een van de grootste drijfveren voor die groei is een stijgende focus op digital twins in de productie-industrie, om kosten te besparen en supply chain-activiteiten te verbeteren. Jan Heijblom, expert in magazijnrobotica bij Exotec, is er dan ook van overtuigd dat de technologie ook in magazijnen veel groeipotentieel heeft. Hij legt uit hoe de digital twin werkt en wat het nut is voor magazijnen, zeker nu de logistieke sector steeds meer op zoek is naar een optimalisatie van beschikbare ruimte.

Wat is een digital twin voor magazijnen? Het is een virtuele representatie van een fysiek magazijnsysteem. Met behulp van digitale gegevens kan je de kenmerken, het gedrag en de eigenschappen van de ‘echte’ tegenhanger modelleren en zo mogelijke uitdagingen voorspellen. Stel: je magazijn heeft behoefte aan verandering en je wil de ruimte zo goed mogelijk benutten, dan zijn er verschillende partijen met wie je kan samenzitten om die transformatie te bekijken. Maar, welk systeem je ook aankoopt, je ziet het resultaat pas definitief als je alle rekken omgooit in je magazijn en een gehele nieuwe opstelling bouwt. Althans dat was enkele jaren geleden het geval.  Vandaag kan het anders, want de digital twin toont in feite hoe het magazijn er virtueel zal uitzien. Het is zoals een kamer online inrichten bij IKEA, waarbij je kan wisselen tussen verschillende afmetingen en meubels als voorproefje van het fysieke eindresultaat. In magazijnen geldt ongeveer hetzelfde, inclusief inzichten in hoe de processen zouden verlopen en hoe alle onderdelen in het magazijn verbonden zijn en samenwerken.

Digital twins benutten voor efficiëntere magazijnen

Bij het verwerken van orders in magazijnen, helpen digital twins om processen te modelleren, simuleren en verfijnen - van supply chain tot informatiebeheer. Een geoptimaliseerde orderverwerking in het magazijn zorgt ervoor dat een bedrijf efficiënt aanpassingen kan maken, bijvoorbeeld bij schommelingen in de vraag, om vlotter in te kunnen spelen op onzekerheden in de toekomst.

Om een digital twin in een magazijn op te zetten, moet eerst het magazijnbesturingssysteem digitaal gecreëerd worden. Dat vormt de testomgeving voor het beoordelen van de robotdoorvoer, het berichtenverkeer van het Warehouse Management System (WMS) en het gedrag van het systeem ruim voordat het fysiek op locatie wordt geïnstalleerd.

Hoewel deze digitale modellen geïdealiseerd zijn en geen rekening houden met fysieke variabelen zoals wifi-signalen, spelen ze een cruciale rol in het implementatieproces. De digital twin kan niet alleen grondige tests opzetten, maar ook bijvoorbeeld de configuratie van software-instellingen voordat de fysieke installatie plaatsvindt. Deze aanpak kan zelfs maximale capaciteitsoperaties en WMS API-interacties simuleren, een kritieke stap om magazijnefficiëntie te optimaliseren en bruikbaarheid te garanderen voor toepassingen in de echte wereld.

De voordelen in een magazijn

De digital twin-technologie heeft dus vele voordelen voor bedrijven, als een soort test- en evalueerproces:

  • Scenario-experimenten: Door gebruik te maken van digital twins, kan je verschillende configuraties van automatisering, arbeidsverdeling en gebruik van apparatuur nauwgezet modelleren, om te begrijpen hoe elk scenario de prestaties beïnvloedt. Door dan verschillende ‘wat als’-scenario's te simuleren, kunnen bedrijven strategische beslissingen nemen om verrassingen tot een minimum te beperken en beter voorbereid te zijn op een daadwerkelijke automatiseringsimplementatie.
  • Vergelijking en evaluatie van resultaten: De technologie maakt een grondige vergelijking en analyse mogelijk van meerdere potentiële uitkomsten uit verschillende automatiseringsscenario's.
  • Testen van kritieke operationele paden: Digital twins kunnen de stroom van orders, informatie en producten door verschillende paden virtueel simuleren en analyseren, om mogelijke inefficiënties of optimalisatiepunten bloot te leggen. Zo kan je als operationeel manager vooraf al uitdagingen identificeren en aanpakken.
  • Datagestuurde besluitvorming: Digital twin-technologie zorgt ervoor dat operationele beslissingen over veranderingen in je magazijn gebaseerd zijn op data. Door gedetailleerde modellering en het testen van scenario's kunnen besluitvormers weloverwogen keuzes maken op basis van empirisch bewijs in plaats van aannames.

Kortom: digital twins bieden het potentieel om de productiviteit te verhogen en zijn ideaal als virtuele testomgeving voor robotica en automatisering in de logistieke sector. Een digital twin van magazijnprocessen biedt dus nieuwe mogelijkheden om verandering goed voor te bereiden, en in te zetten op de efficiëntie van een magazijn. Net zoals je geen papieren plannetje meer hoeft uit te tekenen om een kamer in te richten bij IKEA, kan je als operationeel manager je magazijn optimaliseren via de digital twin-technologie vooraleer alles fysiek om te gooien in het magazijn zelf. Bezint voor je begint, maar dan anno 2024 en met wat technologie erachter dus.

Altijd op de hoogte blijven?