Embraer kiest simulatietechnologie van Dassault Systèmes voor ontwikkeling stille eVTOL-vliegtuigen

21 maart 2024 redactie AutomationNL

Vliegtuigfabrikant Embraer heeft Dassault Systèmes’ simulatietechnologie gebruikt voor het simuleren, analyseren en testen van de elektrische aandrijvingen voor de verticale start- en landingsvliegtuigen (eVTOL) van Eve Air Mobility.

Stedelijke luchtmobiliteit

Dassault Systèmes’ SIMULIA PowerFLOW-applicatie stelde Embraer in staat bijzonder betrouwbare vloeistofdynamica-simulaties uit te voeren. Daarmee kon het bedrijf de reële omstandigheden voor de eVTOL-vliegtuigen van Eve Air Mobility analyseren en voorspellen. Op basis daarvan kunnen de engineers van Embraer en Eve evalueren hoe het vliegtuig vliegt en de geluidsemissies die hierbij optreden testen.

Embraer en Eve werken samen met mondiale partners om op een veilige manier betrouwbare, betaalbare, duurzame, geïntegreerde oplossingen voor stedelijke luchtmobiliteit (UAM) te bieden die bovendien de mens centraal stellen.

Voordelen eVTOL-vliegtuigen

“Een van de belangrijkste voordelen van eVTOL-vliegtuigen is dat ze elektrisch worden aangedreven en een duurzamere optie zijn dan vliegtuigen met een verbrandingsmotor. Ze zijn echter bedoeld voor gebruik in stedelijke gebieden, waardoor geluidsreductie een belangrijke drijfveer is in hun ontwerp. SIMULIA vloeistofdynamica-toepassingen stellen Embraer en Eve in staat de meest kritische onderdelen van hun eVTOL-vliegtuig in een virtuele omgeving te ervaren en te optimaliseren”, aldus David Ziegler, bij Dassault Systèmes Vice President Aerospace & Defense Industry.

“Numeriek gevalideerde modellen zijn zeer nauwkeurig in vergelijking met experimentele resultaten en hebben geholpen de productdefinitie te versnellen”, zegt Micael Gianini, Senior Manager Interiors, Noise and Vibration bij Embraer. “Het mensgerichte ontwerp garandeert de veiligheid, de toegankelijkheid en het comfort van passagiers, de piloot en de lokale gemeenschap door de geluidsproductie te minimaliseren.”

In juli 2023 maakten Embraer en Eve bekend dat Eve’s eerste eVTOL-fabriek in de stad Taubaté, in de Braziliaanse staat São Paulo, zal worden gevestigd. Het bedrijf is inmiddels gestart met de assemblage van zijn eerste eVTOL-prototype. Dit zal worden gevolgd door een testcampagne in 2024. De levering van Eve’s eVTOL-toestellen zal naar verwachting in 2026 beginnen.

Altijd op de hoogte blijven?