Sterke groei voor digital twins, maar uitdagingen blijven bestaan

22 maart 2024 redactie AutomationNL

Een recent verschenen rapport van GlobalData, een data- en analysebedrijf, voorspelt dat de wereldwijde markt voor digital twins in 2030 meer dan 150 miljard dollar aan omzet zal kennen. Digital twins, ofwel virtuele replica's van fysieke objecten of systemen, worden steeds belangrijker  voor industriële bedrijven die veerkracht en digitale transformatie in hun operaties nastreven. 

Digital twin-technologie bevordert operationele efficiëntie, kostenreductie en voorspellende analyses en maakt tegelijkertijd samenwerking op afstand mogelijk, aldus GlobalData. Met de voortgang in IoT (Internet of Things), cloudtechnologie, kunstmatige intelligentie en data-analyse, omvat de markt voor digital twins zowel software als diensten. Het rapport geeft aan dat binnen deze markt het segment van diensten dominant zal zijn, met meer dan 60% van de totale omzet in 2030.

Ondanks het toenemende aantal toepassingen voor digital twins, zoals het monitoren van machines en installaties op afstand, 3D-ontwerp en het simuleren van what if-scenario’s blijft interoperabiliteit echter een belangrijke zorg. Pinky Hiranandani, Senior Thematic Intelligence Analyst bij GlobalData, licht toe dat hoewel de adoptie van digital twins in de industrie toeneemt, maar dat er nog steeds uitdagingen zijn op het gebied van beveiliging en interoperabiliteit. Voor een effectieve communicatie tussen digital twins is standaardisatie nodig van dataformaten, communicatieprotocollen en interfaces.

De complexiteit en de kosten van de implementatie van digital twins kunnen echter de adoptie belemmeren, vooral voor complexe gebruiksscenario's. Digitale replica's vereisen aanzienlijke initiële investeringen, terwijl de waarde mogelijk pas later wordt gerealiseerd, als de machine of de installatie daadwerkelijk in gebruik is. Desondanks bieden sommige bedrijven digital twin-platformen die modulair zijn opgebouwd en die relatief eenvoudig gekoppeld, hergebruikt en aangepast kunnen worden om op maat gemaakte replica's te creëren.

Hiranandani besluit met de aanbeveling dat bedrijven een modulaire aanpak kunnen hanteren bij de implementatie van digital twins, waardoor kleine successen kunnen worden behaald die vervolgens breder kunnen worden uitgerold. Industrieorganisaties zoals het Digital Twin Consortium (DTC) ontwikkelen daarom referentiearchitecturen om de complexiteit te verminderen. Het definiëren van duidelijke doelstellingen en use cases, evenals het hebben van een solide basis voor gegevensbeheer en -beveiliging, is essentieel om de voordelen van digitale tweelingen te realiseren, aldus de analist.

Altijd op de hoogte blijven?