Baanbrekende digitale assistentie op basis van AI

14 maart 2023 redactie AutomationNL Festo

Festo en low-code specialist CLEVR hebben een op AI gebaseerde oplossing gelanceerd die een revolutie kan betekenen op het gebied van industriële automatisering. De nieuwe technologie stelt machines in staat om te leren en zich aan te passen aan hun omgeving.

De applicatie CLEVRAssist is het resultaat van een onderzoeksproject dat voortvloeit uit de samenwerking van CLEVR met het Festo Learning Center – het opleidings- en trainingsinstituut van de Duitse specialist in automatiseringstechnologie – en het Duitse onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie (DFKI). Samen hebben de drie partners een prototype van een werkstation voor industriële ondersteuning ontwikkeld dat echt interactief en situationeel leren mogelijk maakt. Festo ontwierp het halfautomatische werkstation met alle benodigde automatiseringscomponenten, terwijl DFKI de sensortechnologie en de op AI gebaseerde analyse van gegevens over menselijke bewegingen voor zijn rekening nam.

Prototype industrieel werkstation

Festo Learning Center is een belangrijke kennispartner voor de industrie en heeft een prototype van een industrieel werkstation ontwikkeld dat instructies geeft en gebruikers begeleidt bij elke stap van het gedeeltelijk geautomatiseerde proces. In dit prototype worden gegevens uit de werksituatie verzameld; het systeem herkent bijvoorbeeld of een bepaald onderdeel van de juiste lengte is geïnstalleerd of dat een momentsleutel correct is gebruikt. Volgens Klaus Herrmann, hoofd onderzoek bij het Festo Learning Center, moet de nieuwe generatie assistentie- en leersystemen contextgevoelig, intelligent en adaptief zijn om werknemers te ondersteunen bij het behalen van de meer geavanceerde kwalificaties die ze nodig hebben.

Gepersonaliseerde aanbevelingen

DFKI zet kunstmatige intelligentie (AI) om bewegingspatronen te identificeren en te analyseren op basis van op sensoren gebaseerde menselijke bewegingen die zijn vastgelegd op het werkstation. DFKI heeft een AI-component ontwikkeld die positiegegevens verzamelt van sensorpunten op de polsen, ellebogen en/of romp in een real-time activiteitenvolgmodus die process mining uitvoert op basis van neurale netwerken. De AI genereert adviezen die zijn afgestemd op de menselijke gebruiker in de vorm van contextgevoelige en gepersonaliseerde aanbevelingen voor de volgende werkstap.

Low-code applicatie van CLEVR

De CLEVRAssist app brengt alle datastromen samen en beheert de communicatie met de gebruiker. De app werkt op drie niveaus om dit te bereiken: het cloudgebaseerde Mendix-platform, de IoT-interface om alle gegevens van de randapparatuur van het werkstation te verzamelen en het digitaal in kaart brengen van de procesgegevens. De CLEVR-applicatie verzorgt de communicatie en interactie met de lerende mens op de werkplek volgens didactische best practices en stemt de assistentie af op de persoonlijke behoeften van de gebruiker.

"We zijn verheugd om CLEVRAssist op de markt te brengen als de kern van een nieuwe generatie digitale assistentiesystemen", aldus CLEVR CEO Jeroen Hanekamp. "Met CLEVRAssist maken we gebruik van de nieuwste technologie op het gebied van low-code software en automatisering, gecombineerd met op AI gebaseerde analyse van bewegingsgegevens, om een oplossing te bieden die echt interactief en situationeel leren mogelijk maakt."

Revolutie in industriële automatisering

Hiermee is CLEVRAssist een baanbrekende technologie die het potentieel heeft om een revolutie teweeg te brengen op het gebied van industriële automatisering. Door machines in staat te stellen te leren en zich aan hun omgeving aan te passen, biedt de technologie een reeks voordelen voor fabrikanten, waaronder verhoogde productiviteit, minder uitvaltijd en verbeterde veiligheid.

Voor meer informatie over deze oplossing hebben CLEVR, DFKI en Festo een casestudy samengesteld.

Altijd op de hoogte blijven?