Innovaties NSK dragen bij aan duurzame en efficiënte draaibanken CMZ

21 februari 2023 redactie AutomationNL CMZ

De Spaanse fabrikant van draaibanken CMZ kan terugkijken op meer dan 25 jaar technologische samenwerking met lineaire beweging- en lagersspecialist NSK. Vele NSK innovaties dragen bij aan de hoogwaardige prestaties en efficiëntie van de draaibanken.

CMZ is een familiebedrijf en technologisch leider op het gebied van draaibankfabricage, met een geschiedenis van meer dan 75 jaar. De laatste drie decennia kon het bedrijf via partnerschappen met topleveranciers als NSK, zijn technologische evolutie doorzetten, waardoor het nu meer dan 500 machines per jaar produceert.

De samenwerking tussen CMZ en NSK begon in 1996 met de TBI serie draaibanken. Dit type draaibank was het eerste dat gebruik maakte van NSK kogelomloopspindels met externe kogelrecirculatie en meerdere op gereedschapsmachines toegesneden kenmerken. Al snel raakte CMZ overtuigd dat voor hun draaibanken NSK de meest geschikte technologie kon leveren, waarna het bedrijf uitsluitend nog de kogelomloopspindels van NSK heeft toegepast.

Servobesturing

In 2000 lanceerde CMZ de TL serie draaibanken, waarmee het een belangrijke technologische stap voorwaarts maakte, enerzijds door de revolvertechnologie, die niet langer gebaseerd was elektromechanica, maar gebruik maakt van servobesturing. Daarnaast experimenteerde CMZ met de productie van een nieuw kopontwerp met een geïntegreerde motor. Ter verhoging van de stijfheid en voor een zo compact mogelijk ontwerp, maakte het bedrijf gebruik van NSK tweerijige cilinderrollagers, in combinatie met BTR hoekcontactkogellagers om axiale belastingen op te vangen. Dit bleek een grote stap voorwaarts ten gunste van de vereiste hoge prestaties van de kop bij hoge snelheden.

NSK ontwikkelde zijn krachtige series Robust BAR en BTR kogellagers speciaal voor de nieuwste generatie draaibanken, die maximale prestaties moeten leveren met minimale temperatuurschommelingen voor een hoge precisie. Om aan specifieke klanteneisen te voldoen, zijn deze lagers leverbaar in contacthoeken van 30º of 40º en kunnen ze worden uitgerust met keramische rolelementen voor toepassingen die hogere snelheden vereisen.

De CMZ koppen vereisen een nauwkeurige assemblage. Het bedrijf bouwde zijn eerste clean room in 2000 in de Zaldibar vestiging en heeft sindsdien een tweede clean room gebouwd in zijn vestiging in Seuner. Een speciale luchtbehandeling in de clean rooms is een must voor de correcte assemblage van dit type koppen, in combinatie met temperatuurregeling en regeling van de relatieve vochtigheid, alsmede een speciale drukregeling voor het verwijderen van stof en deeltjes conform ISO Class 8.

Nieuwe standaarden voor precisie

Een andere innovatie ten voordele van CMZ, zijn de NSK kogelomloopspindels met moerkoeling, die nieuwe standaards zetten op het gebied van precisie en snelheid van gereedschapsmachines. De voordelen van aangepaste kosten, een compact ontwerp en systeemvereenvoudiging overtreffen het ontwerp met koeling via een holle as. Deze voordelen ondersteunen ook temperatuurregeling bij hoge snelheden voor het garanderen van micronprecisie, een basisvereiste bij moderne gereedschapsmachines. Bovendien vereenvoudigt het systeem het effectief koelen van de spindel.

Bij het ontwikkelen door CMZ van de TD serie draaibanken voor grootschalige draaitoepassingen, zijn NSK kogelomloopspindels met moerkoeling ingebouwd in assen die vaker repetitieve bewegingen vereisen en waar tijdens het draaien door warmteontwikkeling onnauwkeurigheden zouden kunnen optreden. Dankzij dit ontwerp zijn momenteel in de CMZ productcatalogus draaibanken opgenomen die met hogere nauwkeurigheid grote werkstukken kunnen bewerken.

CMZ is zich ervan bewust dat NSK in staat is om aan alle ontwikkelingsbehoeften te voldoen door nauw contact te onderhouden met de technische afdelingen in Japan. Via dit communicatiekanaal blijft CMZ op de hoogte van technologische innovaties, waaronder lineaire rolgeleidingen met speciale systemen die bescherming bieden tegen vervuiling, en de nieuwste kogelomloopspindel- en lageroplossingen.

Lineaire rolgeleiders

Een van de nieuwste machines die CMZ op de markt heeft gebracht is de TTL serie tweespillige CNC draaibanken, een model dat de samenwerking tussen CMZ en NSK goed illustreert.

Het zeer productieve TTL model maakt gebruik van NSK’s RA serie lineaire rolgeleiders die speciaal zijn aangebracht om een combinatie van bewegingen tussen de revolvers en de spindelkoppen mogelijk te maken, waarbij het vermogen wordt geleverd door synchroonmotoren. NSK ontwikkelde hiervoor een set lineaire geleidingen om het revolutionaire K1 smeersysteem in op te kunnen nemen, dat gedurende de gehele machinelevensduur olie toevoert, wat resulteert in een duurzame en milieuvriendelijke oplossing die voldoet aan de verwachtingen. Momenteel produceert CMZ circa 100 TTL serie draaibanken per jaar.

Forse verlaging oliegebruik

CMZ innoveert voortdurend. Zo is digitalisering bijvoorbeeld een ander lopend project, waarbij NSK nauw betrokken is. CMZ heeft aangekondigd om digitale monitoring en dataverzameling op spindels en lagers te gaan toepassen. Duurzaamheid heeft eveneens hoge prioriteit, met name wat betreft het olieverbruik. De oplossingen van NSK zijn voorzien van beschermings- en smeersystemen die nooit vervangen hoeven te worden, wat resulteert in een aanzienlijke verlaging van het olieverbruik. In dit kader overleggen CMZ en NSK over uiteenlopende oplossingen om het afval in de nieuwste draaibankontwerpen van CMZ zoveel mogelijk te minimaliseren.

Hieronder een foto van de dubbelspillige draaibank uit de TTL serie van CMZ, getoond zonder behuizing (foto: CMZ).

Dubbelspillige draaibank (zonder behuizing) (© CMZ)

Altijd op de hoogte blijven?