Terwijl investeringen van venture capital-firma’s in tal van sectoren van de Europese industrie en daarbuiten teruglopen, geldt dat zeker niet voor Europese startups op het gebied van industriële automatisering. Dat blijkt uit een overzicht dat financieringsfirma NGP Capital onlangs publiceerde.

Een belangrijke aspect dat de absolute groeicijfers beïnvloedt, is het verminderde aantal zogeheten ‘late stage’ financieringsrondes die veelal veel geld opleveren. Dit verhult echter een complexer verhaal dat veerkrachtige zones binnen de industrie laat zien, aldus de analisten van NGP. Zij hebben goed naar de laatste cijfers over venture capital (VC) investeringen gekeken en komen tot een positief verhaal voor Europese startups op het gebied van industriële automatisering.

Stijgende rentetarieven, geopolitieke onrust, dalende waarderingen en een gebrek aan introducties op aandelenbeurzen zijn enkele van de redenen voor de tragere groei in VC-investeringen wereldwijd en in Europa. Volgens Pitchbook zal de Europese VC-dealwaarde naar verwachting $51 miljard bereiken in 2023. Dat is volgens de analisten een scherpe daling ten opzichte van de $104 miljard geïnvesteerd in 2022 en $109 miljard in het jaar daarvoor, maar nog steeds ruim boven de niveaus van voorgaande jaren.

Ondanks de dalende investeringen blijft de voortdurende golf van innovatie industrieën verstoren en blijven meerdere economische sectoren investeringen aantrekken. Dit geldt zeker ook voor de Europese industriële tech-sector, die in 2022 $5,7 miljard aan VC-geld aantrok, 3,6 keer het record van 2018 van $1,6 miljard. De sector staat vooraan in de digitale transformatie en benut technologieën zoals AI, computervision en next generation IoT om de convergentie van de fysieke en virtuele wereld te versnellen.

In 2023 leidt industrial robotics de investeringen van venture capital-firma's 

Ondernemingen op het gebied van logistiek, productie, industriële robots, supply chain management en IoT zijn historisch gezien bedrijven die het meest door venture capital-firma’s zijn gefinancierd binnen de industriële tech in Europa. In 2023 leidt industrial robotics de investeringen, met $278 miljoen geïnvesteerd in de categorie tot augustus 2023. Drones maken nu ook deel uit van de top 5 en worden steeds aantrekkelijker voor de zakelijke markt. Dankzij vooruitgang in AI, maar ook de volwassenheid van het segment, zijn de kosten per drone-vlucht gedaald, gecombineerd met een eenvoudigere setup en verbeterde autonomie. Dit heeft verschillende use cases mogelijk gemaakt in het beheer van bijvoorbeeld industriële activa, defensie, evenals logistiek, supply chain en voorraadbeheer.

Ondanks een breder scenario van schaarsere financieringsronden, hebben sommige categorieën in de afgelopen twaalf maanden een groei in VC-financiering gezien. Productietechnologie (+46% YoY), industriële energie-efficiëntie (+23% YoY) en sensortechnologieën (+312% YoY) zijn de enige subcategorieën die een stijging van de VC-eetlust zagen in de afgelopen twaalf maanden, vergeleken met dezelfde periode het jaar daarvoor. Hoewel VC-financiering jaar op jaar niet in alle industriële tech-subcategorieën groeit, spelen deze gebieden een cruciale rol bij het bereiken van verbeterde operationele efficiëntie, datagedreven besluitvorming, kostenverlaging en urgente industriële behoeften zoals het bereiken van duurzaamheidsdoelen. Deze bedrijven lossen problemen op met tastbare voordelen en deze eisen zullen niet verdwijnen ondanks de macro-omgeving.

 
 

Een ander belangrijk aspect dat de absolute groeicijfers in de afgelopen twaalf maanden beïnvloedt, is het verminderde aantal zogeheten ‘late stage’ rondes (Series B+). Bijvoorbeeld, terwijl de VC-financiering voor industriële robotica met 40% LTM is gedaald, is de financiering voor ‘early stage’ bedrijven (dat wil zeggen: pre-seed, seed, en series A-rondes) met 170% YoY gestegen. Als we kijken naar de evolutie van investeringen in industriële robotica in Europa, zien we een 27% CAGR van 2018 tot 2023. Op basis hiervan is 2023 op weg om het op twee na grootste investeringsjaar te worden na de recordbrekende jaren 2021 en 2022.

De wereldwijde marktomvang van industriële robotica zal tegen 2030 naar verwachting $117 miljard bereiken met een gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 11,7%. Deze forse groeitrend is ook te zien in het aantal opgerichte bedrijven en het investeringstempo in de voorgaande jaren. De versnelde instroom van kapitaal is niet toevallig, vindt het financieringsbedrijf. Enerzijds zorgt een groeiende behoefte aan productiviteit, kostenefficiënte operaties en een groeiend tekort aan geschoold personeel in de productiesector ervoor dat bedrijven sneller automatisering moeten toepassen.

Anderzijds maken ontwikkelingen in AI, zoals deep learning, computer vision en de ontwikkeling van zelfprogrammerende en no-code robots, een nieuwe generatie robots mogelijk. Ze incorporeren menselijke kenmerken zoals intelligentie, flexibiliteit, geheugen, leervermogen en objectherkenning en zijn geschikt voor snel bewegende en complexe industriële omgevingen. NGP gelooft dat deze ontwikkelingen de basis leggen voor exponentiële toekomstige groei.

De toekomst

Europa staat bekend als een broeinest van innovatie in de industriële tech-sector met hubs verspreid over het continent. Er verschijnen elke dag een veelheid aan opwindende startups in Europa en leggen hun fundamenten voor toekomstige groei ondanks enige investeringsvertraging. Laten we de belangrijkste regio's verkennen waar veel van de innovatie plaatsvindt.

  • DACH-regio - Steden als München, Berlijn en Zürich dienen als bloeiende tech-hubs voor startups die zich specialiseren in uiteenlopende gebieden, variërend van robotica tot supply chain-optimalisatie. Duitsland is - niet geheel verrassend - het land met de hoogste concentratie van industriële tech-bedrijven in Europa, aangezien het goed is voor 26% van de EU-waarde van de verkochte industriële productie. Hoewel München meer dan 50% van het totale VC-geld aantrok dat sinds 2018 in de regio is geïnvesteerd, heeft Duitsland een zeer goed gedistribueerde pool van startups die in veel steden in het land opduiken. In Zwitserland is de hoge kwaliteit in robotica geworteld in instellingen zoals ETH Zürich en EPFL. Daarnaast jagen de kennis en ervaring van het land met R&D en samenwerkingen tussen universiteiten en grote bedrijven praktische toepassingen in verschillende gebieden aan.
  • Verenigd Koninkrijk - Het kon niet anders dan dat Europa's top startup-hub op de lijst stond. Het bloeiende ecosysteem van het VK, toegang tot durfkapitaal, diverse talentenpool en ondersteunende overheidsinitiatieven zoals het 4,7 miljard Engelse ponden grote Industrial Strategy Challenge Fund maken het VK tot een van de snelst groeiende industriële tech- en industriële robotica-hubs op het continent. Kapitaal wordt vervolgens op grote schaal verdeeld over verschillende gebieden, gaande van autonoom rijden, robotica, digitale tweeling, productietechnologie en supply chain management.
  • Frankrijk - Frankrijk komt op als een sterke speler in de industriële tech, specifiek in steden als Parijs en Croix. Terwijl Croix de thuisbasis is van de unicorn Exotec, die tot nu toe het meeste robotica-VC-geld heeft opgehaald, zijn de meeste opkomende industriële tech-startups geconcentreerd in Parijs, het tech-hub van het land. Parijse startups als Shippeo (realtime transportzichtbaarheid) en Spacefill, dat flexibele verbonden opslag mogelijk maakt, zijn goede voorbeelden van het bloeiende ecosysteem.
  • Zweden - Stockholm, het industriële tech-centrum van Zweden, combineert op unieke wijze een robuust onderwijssysteem met een sterke nationale focus op duurzaamheid en digitalisering. De stad is de thuisbasis van unicorns H2 Green Steel en Einride, die baanbrekende milieuvriendelijke oplossingen bieden in staalproductie en autonoom vrachtvervoer. De inzet van Zweden voor milieuduurzaamheid maakt het een aantrekkelijke hub voor startups die ernaar streven industrieën op een duurzame manier te revolutioneren.

 

Altijd op de hoogte blijven?