Niet alleen in de industrie worden steeds meer processen met de hulp van robots geautomatiseerd. In de nieuwe Hessing Supervers fabriek wordt dagelijks 320.000 kilo groenten gewassen, gesneden, gedroogd en verpakt via een netwerk van 100 productielijnen. Het resultaat: 850 kant-en-klare versproducten, gereed voor levering. Straks staan hier bijna 200 robots de producten verwerken. De ‘lessons learned’ van dit project zijn zeker ook relevant voor industriële bedrijven.

Het zijn indrukwekkende cijfers die de productie en uitlevering van de grootschalige versoperatie ondersteunen. Dankzij de inzet van robots en een geavanceerd automatiseringssysteem verloopt het proces bij Hessing uitermate soepel. Dit zorgt ervoor dat de tijd tussen het snijden en verpakken van de groenten tot een minimum wordt beperkt, wat resulteert in een optimale versgarantie voor de producten. De versfabrikant kan met robotaansturing kansen benutten voor een verdere groei, stelt Hans Hessing, Director Center of Excellence bij Hessing. De inrichting van de locatie is in volle gang; nog niet alle robots zijn al in gebruik aan de productielijnen in de Fabriek van de Toekomst, die begin dit jaar officieel werd geopend.

Nauwgezet plan

Het inrichten van de fabriek met robots verloopt volgens een nauwgezet plan. Hans Hessing: “Er is eerst een optimale lay-out van de equipment neergezet, waarna met behulp van partner ABB en adviesbureau Dual-Logistics het concept van de logistieke automatisering is ingevuld. We kozen voor AMR’s, Autonome Mobiele Robots, een systeem met optimale flexibiliteit.”

 
 

De groenteverwerker testte diverse systemen met verschillende leveranciers. “De keuze kwam uiteindelijk uit op de Chinese leverancier Geek+”, blikt hij terug. Naast de inzet van AMR’s zijn er ook twee Robotic Mini Load robotcellen van ABB in gebruik genomen. Deze machines verzorgen de efficiënte verwerking en opslag van losse kratten als er geen stapels van kratten kunnen worden gebruikt.

Efficiëntie omhoog

Met de implementatie van robots streeft Hessing Supervers in Venlo naar verhoogde efficiëntie. Het gebruik van AMR’s minimaliseert manuele handelingen en bespaart op kosten voor logistieke handling. Deze technologie, samen met geautomatiseerde tussenopslag van halffabricaten, waarborgt de traceerbaarheid binnen de fabriek en biedt voortdurend inzicht in productlocaties.

Door robots verloopt de logistiek vlot en betrouwbaar, en wordt de ultieme versheid van producten gegarandeerd. Hans Hessing merkt op: “De ontwikkelingen rondom AMR’s zijn enorm, waardoor we uit een breed scala konden kiezen. De flexibele inzet van robots opent eindeloze mogelijkheden.”

Uitdagingen

Er waren ook genoeg uitdagingen, weet Hessing, “zoals het functioneren van robots in een koude en natte omgeving, het stabiel vervoeren van kratten en het nauwkeurig op en af zetten van kratten. Verder is de afstemming met een leverancier vanuit China ook best een uitdaging voor een oer-Hollandse groentesnijder”, stelt hij.

De AMR’s worden aangestuurd door de fleetmanager vanuit de Geek+ software. Deze stuurt de robots van A naar B. Hierboven draait het Warehouse Management Systeem van ABB die het voorraadbeheer en de aanvragen voor product verzorgt. De Robotic Mini Load van ABB wordt direct aangestuurd door het scada systeem van ABB.

Systeemintegratie

ABB zorgt tevens voor de integratie van het ABB en Geek+ systeem. Hierboven draait nog een MES-systeem dat alle orders afhandelt en daarboven draait nog het ERP systeem D365. Bij de versfabrikant in Venlo moeten uiteenlopende productiedata worden opgeslagen. Vanaf ontvangst grondstoffen tot aan het versturen naar de klant is er complete tracking en tracing. Hierbij worden verschillende gegevens vastgelegd, zoals productinformatie, leveranciersgegevens, ijswatertemperatuur, overstatijd, enzovoort. Een operationele projectorganisatie was verantwoordelijk voor het bedenken en testen van alle interne productieprocessen.

Onvermoeibaar actief

De robots zijn voortdurend actief in het bedrijf. In principe kunnen ze fulltime werken, maar vanwege onderhouds- en omschakelingswerkzaamheden zijn de AMR’s doorgaans ongeveer 16 uur per dag in bedrijf. Voor het onderhoud van de robots is een Service Level Agreement (SLA) is afgesproken met de leverancier.

Over de levensduur van de machines is nog weinig bekend, maar gezien de niet-fysieke belasting is volgens Hessing de verwachting dat, op de slijtage van delen na, de levensduur erg lang is.

Het complete assortiment versproducten komt van de verwerkingslijnen in Venlo. Wat er zoal van de band rolt? Hans Hessing: “De vraag is eigenlijk welke producten niet? Hessing Supervers produceert vrijwel alles op het gebied van verse gesneden groente en

maaltijdsalades. Dit zijn niet alleen de dagelijkse hardlopers voor versretail, maar het omvat het complete assortiment gedurende het hele jaar. Is het in de winter druk met boerenkool, door het jaar heen is voortdurend veel vraag naar spinazie, die hier met meer dan 2000 kilo per uur wordt verwerkt. En in de zomer groeit de vraag naar ijsbergsla en frisse maaltijdsalades”, verduidelijkt hij.

Van wassen tot uitleveren

Het logistieke proces met robots omvat de invoer van de te wassen groenten tot en met het palletiseren voor uitlevering. Hessing legt uit: “In de voorbereidinglijnen wordt het product gesneden waarna het via automatische vulstations in kratten wordt opgevangen. De kratten worden gestapeld naar de eerste verdieping vervoerd, waar een AMR deze stacks oppakt en in de buffer plaatst.

Op aanvraag van een inpaklijn wordt een stack vervolgens naar die inpaklijn gebracht voor verpakking. Het verpakte product wordt met AMR’s naar de expeditie gebracht, waar het product óf wordt gepalletiseerd of naar de orderpicking gaat.”

“De producten worden vervolgens ofwel in bulk verpakt en rechtstreeks naar de klant gebracht of ze gaan via het orderpickcircuit de vrachtwagens in, waarbij wij leveren distributiecentra (DC’s).”

Medewerkers

Hans Hessing verwacht dat er uiteindelijk ongeveer 1250 medewerkers in de nieuwe fabriek werken. Een groot deel van de mensen is operationeel in de productie. Daarnaast werkt er een ondersteunende organisatie, variërend van HR, productontwikkeling tot aan de Technische Dienst.

Hoe de mensen de inzet van robots op de locatie zien? “Het was in het begin wel wennen voor een aantal collega’s, maar zij zien er nu zeker de voordelen van in.”

Over de verwachte voordelen en besparingen in de productie is hij minder concreet. “De grote voordelen van deze operatie zijn minder verspilling, een kortere doorlooptijd van snijlijn naar eindproduct en veel minder  handmatige logistieke handelingen.”

Verder groeien

De robots in de versfabriek maken de weg vrij voor een verdere groei van de fabriek. De locatie werkt aan een grootscheepse transitie: binnen een jaar moeten alle machines van de huidige locaties zijn overgeplaatst naar Venlo. Ook de toetreding van Equilibrium Capital als minderheidsaandeelhouder van Hessing afgelopen mei is een stap naar groei. Dit vermogensbeheerbedrijf beheert meer dan 1,5 miljard euro aan vermogen.

Altijd op de hoogte blijven?