Een virtuele kopie van het productieproces, van ontwerp tot levering. Een die je kunt testen voordat je het daadwerkelijk implementeert. Dat is de kracht van virtual twins. Deze technologie versnelt innovatie, optimaliseert prestaties en vermindert kosten en risico’s. Maar welke waarde heeft deze innovatie voor de automotive-industrie?

De automotive-industrie is momenteel aan allerlei veranderingen onderhevig. Vier uitdagingen spelen een grote invloed in deze industrie:

1. Technologische ontwikkeling - Batterijduur voor EV’s en de oplaadtechniek zijn cruciale IP’s.

2. Kosten - De kosten van materiaal en onderzoek blijven stijgen.

3. Krimpende marges en de opkomst van duurzaamheid - De concurrentie en wettelijke eisen, met name op het gebied van duurzaamheid, nemen toe.

4. Instabiliteit van supply chains - Supply chains waren altijd al weinig stabiel, maar de coronapandemie heeft dat verder versterkt. De pandemie is voorbij, maar de problemen in de supplychain zijn dat zeker niet. In die woelige omstandigheden zijn organisaties op iedere mogelijke manier op zoek naar concurrentievoordeel. Een manier om hun problemen te tackelen is via digital en virtual twins. Zeker die laatste zijn waardevol.

 
 

Digital versus virtual twins

Virtual twins zijn wetenschappelijk nauwkeurige, virtuele modellen van objecten. Deze kunnen middels realtime of experimentele data worden getest en geanalyseerd om te zien hoe ze zich onder verschillende scenario’s gedragen.

Er is ook een duidelijk verschil met digital twins. Deze zijn beperkt door hun enkelvoudige ontwerp en hun gebrek aan interactie met andere modellen. Virtual twins kunnen deze beperkingen overwinnen. Ze zijn namelijk dynamisch, modelgebaseerd en herbruikbaar in verschillende scenario's. Zo krijgen fabrikanten een meer holistisch beeld van hun omgeving.

Vier deelgebieden

Virtual twins zijn in de maakindustrie op vier deelgebieden waardevol:

1. Resource planning. Een virtual twin kan het design en de lay-out van nieuwe of bestaande faciliteiten simuleren, evenals de benodigde apparatuur en/of middelen. De voordelen daarvan zijn onder andere het eerder ontdekken van lay-outproblemen, het opsporen van verstoringen en het verbeteren van de flexibiliteit van het maakproces.

2. Productieplanning. Dit laat de virtual twin workshopprocessen simuleren en procesplannen, virtuele ontwerpen en best practices valideren. De voordelen zijn onder andere het bepalen van optimale productielijnontwerpen, het optimaliseren van resourcegebruik en het verminderen van fysieke prototyping.

3. Supplychainplanning. Deze toepassing van een virtual twin kan een end-to-endsimulatie creëren van alle aspecten van de supplychain. Dat helpt bij het voorkomen van potentiële verstoringen, het modelleren van bedrijfskritische processen en het verbeteren van de wendbaarheid.

4. Productieprocessen. Zo’n virtual twin brengt digitalisering naar de productievloer en vermindert afval, voorraad en doorlooptijden.

Ontwikkel een duidelijk productieplan

De voordelen van virtual twins zijn dan wel groot, toch is er ook een kanttekening. Die voordelen komen niet vanzelf, en vragen om heldere doelstellingen, interne steun en een begrip van de benodigde gegevens en ondersteunende systemen.

Controlecentrum

Een soort virtual twin-controlecentrum kan daarbij helpen. Een dat is ontworpen om de operaties en activa te bewaken op basis van uitzonderingen en waarschuwingen. Het controlecentrum kan problemen beheren en onderzoeken, de zichtbaarheid vergroten en de algehele samenwerking verbeteren door de werknemers met elkaar in contact te houden.

Het is niet zo belangrijk waar bedrijven precies beginnen in dit transformatieproces. Het is vooral belangrijk dat ze de stap durven zetten. Ook wanneer er niet direct resultaat wordt geboekt, is de leerervaring waardevol. Op de langere termijn zijn de organisaties die vandaag aan de reis beginnen, de winnaars van morgen.

MJB headshot 2021

Mike Bradford, director of strategic business development bij Dassault Systèmes

Altijd op de hoogte blijven?