Zo verbetert automatisering de productieketen

21 november 2023 Adrian Wood
De productieketen is een complex en dynamisch systeem dat voortdurend moet worden aangepast aan de veranderende vraag en omstandigheden. Automatisering speelt een cruciale rol in de optimalisatie daarvan. Maar hoe werkt automatisering precies in de productieketen? En wat zijn de voordelen en uitdagingen ervan? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over automatisering in de productieketen.

De productieketen gebruikt digitale technologieën om applicaties aan elkaar te koppelen, processen te versnellen en de efficiëntie in de productieomgeving te verhogen. Het fenomeen zit in de lift: volgens een rapport van Deloitte groeit de automatiseringssector razendsnel, met een jaarlijks groeipercentage van 40,6%. In 2027 is de sector 25,66 miljard dollar waard.

Voordelen van automatisering

Die groei is er niet voor niets. Automatisering van de productieketen biedt namelijk veel voordelen:

  • Een geautomatiseerde productieketen bevrijdt werknemers van saaie, handmatige en tijdrovende taken.
  • Automatisering vermindert fouten die kunnen ontstaan door handmatige processen. Dit helpt ook bij het beheersen van de kosten, omdat je altijd precies weet hoeveel voorraad je hebt.
  • Automatisering zorgt voor meer transparantie en zichtbaarheid van de operaties, wat steeds belangrijker wordt voor de klant.
  • Automatisering zorgt ook voor een betere naleving van de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften en een beter risicobeheer.
  • Via automatisering kun je gemakkelijk systemen integreren met grote leveranciers, waardoor je een sterke samenwerking kunt opbouwen en meer inzicht hebt in elkaars activiteiten.
  • De coronapandemie heeft ons geleerd dat we altijd klaar moeten zijn voor het onverwachte. Automatisering maakt je organisatie flexibeler om zich aan te passen aan veranderende productie- en verzendbehoeften.

Automatisering van de productieketen kan vanuit verschillende perspectieven worden bezien. Ten eerste maakt automatisering een efficiëntere en betere gegevensverzameling mogelijk. Veel strategische plannen zijn gebaseerd op informatie die via e-mail en Excel-spreadsheets wordt gedeeld. Dat leidt tot vertragingen en fouten. Met onze productieketenoplossing DELMIA losten we dit probleem op door een efficiënt automatiseringsproces te implementeren om gegevens te activeren en te verzamelen. Dit resulteerde in een betere besluitvorming.

Automatisering kan ook de wendbaarheid, autonomie, responsiviteit en schaalbaarheid van de toeleveringsketen vergroten. Dat is belangrijk, want een goed functionerende toeleveringsketen is essentieel voor de bedrijfsprestaties. Bedrijven moeten een goed overzicht hebben van de verschillende activiteiten in de toeleveringsketen om deze te optimaliseren.

Beter teamwork

Strategische planning is een kwestie van teamwork. Automatisering helpt om iedereen betrokken en verantwoordelijk te houden. Het is makkelijker om een goed geoptimaliseerd proces te volgen als je een geautomatiseerde workflow hebt met een dashboard van activiteiten. Deze samenwerkingsaanpak maakt gebruik van naadloze automatisering om mensen in de juiste volgorde te laten werken, rekening te houden met ieders mening en de juiste gegevens te verzamelen en op te slaan.

In plaats van mensen handmatig gegevens in te laten voeren, een tijdrovend en foutgevoelig proces, hebben we in DELMIA de complexere onderdelen van de gegevensverzameling geautomatiseerd. Dat zorgde voor een flinke procesverbetering en de optimale output van het planningsproces.

Vertragingen verminderen

Je toeleveringsketen is een essentieel onderdeel van de productieorganisatie. Om een bedrijf optimaal te laten presteren, moeten deze elementen goed op elkaar afgestemd zijn en een consistente service bieden.

Door automatisering toe te passen op het toeleveringsketenproces, kan DELMIA ‘voelen en reageren’ op veranderingen in de markt. Dit is een effectieve manier om de efficiëntie, de stroomlijning en de algehele productiviteit te verbeteren. Verstoringen aan de aanbod- of vraagzijde kunnen snelle aanpassingen vereisen. Via automatisering kan het systeem zelfstandig deze aanpassingen doorvoeren. Dit vermindert dure vertragingen.

We hebben in DELMIA een geautomatiseerde workflowgenerator en een geautomatiseerd reactiemechanisme geïmplementeerd op basis van de vraagveranderingen in de systeemtelling. Dit betekent dat de gegevens gedurende het hele proces gezamenlijk kunnen worden bekeken en geverifieerd door de juiste mensen op het juiste moment. Zo elimineer je de vervelende vertragingen die je normaal gesproken kunt krijgen als er moet worden gewacht tot mensen handmatig gegevens invoeren.

Nieuwe uitdagingen en kansen

We worden elke dag geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en kansen. Of het nu gaat om politieke verschuivingen of gezondheidscrises, fabrikanten moeten zich voortdurend aanpassen aan de snel veranderende behoeften en verwachtingen van de consument en de technologische innovatie.

Automatiseringstechnologieën zijn ongelooflijk krachtig geworden. Ze kunnen elk aspect van ons bedrijf verbeteren, van efficiënte planning tot klanttevredenheid, van slimme fabrieksprocessen tot intelligente leveringsmodellen, van digitale creatie tot dynamische distributie - automatisering transformeert de manier waarop we waarde creëren.

Daarom is automatisering essentieel om uw systeem eenvoudig, actueel en nauwkeurig te houden, zowel op het gebied van samenwerking/mensen als op het gebied van data/planning. Het stelt ons allemaal in staat om de output van de sequentie te volgen via geautomatiseerde feeds in het planningsproces.

Adrian Wood, Director Strategic Business Development bij Dassault Systèmes

Altijd op de hoogte blijven?