Beckhoff Automation heeft tijdens Hannover Messe 2024 TwinCAT Machine Learning Creator geïntroduceerd. Het gaat om een tool die is gericht op automatiserings- en procesexperts. Het voegt geautomatiseerde creatie van AI-modellen toe aan de TwinCAT 3-workflow.

Hierdoor kunnen gebruikers het hele proces, van dataverzameling tot het getrainde model, zelf afhandelen - zonder enige AI-expertise. Het model is vervolgens aangepast aan de vereisten in real-time controleomgevingen, met betrekking tot latentie en nauwkeurigheid. 

Een belangrijke toepassing voor de TwinCAT Machine Learning Creator (TE3850) ligt in AI-ondersteunde beeldverwerking voor kwaliteitsborging. Samen met verschillende andere toepassingen, maakt het gebruik van het gemak en de standaardisatie van het creëren van AI-modellen voor automatisering via een no-code ontwikkelplatform. Het maakt niet alleen gebruik van open standaarden, interfaces en best practices, maar levert ook de getrainde modellen in het open standaardformaat ONNX. Deze latency-geoptimaliseerde AI-modellen voor controletoepassingen zijn speciaal aangepast om te draaien op Beckhoff IPCs en met TwinCAT producten, hoewel ze ook kunnen worden gebruikt als ONNX-modellen buiten de Beckhoff productwereld. 

TwinCAT is het softwareplatform van Beckhoff Automation en biedt een scala aan functionaliteiten voor het programmeren, besturen en monitoren van machines en processen. Het hart van TwinCAT wordt gevormd door een PLC (Programmable Logic Controller) runtime die draait op een Windows-besturingssysteem. Hiermee kunnen gebruikers PLC-programma's ontwikkelen voor het besturen van machines en processen. Daarnaast biedt TwinCAT ondersteuning voor verschillende programmeertalen, waaronder IEC 61131-3 standaard talen zoals ladder diagram (LD) en gestructureerde tekst (ST), evenals hogere programmeertalen zoals C++ en C#.

Naast de PLC-functionaliteit biedt TwinCAT ook mogelijkheden voor motion control, waarmee gebruikers nauwkeurige bewegingsprofielen kunnen definiëren voor bijvoorbeeld servomotoren en stappenmotoren. Verder omvat het platform ook functionaliteiten voor visualisatie en HMI (Human Machine Interface), waardoor gebruikers intuïtieve en gebruiksvriendelijke interfaces kunnen creëren voor het bedienen en monitoren van machines.

Met de toevoeging van TwinCAT Machine Learning Creator wordt het TwinCAT-platform uitgebreid met mogelijkheden voor kunstmatige intelligentie (AI). Dit stelt gebruikers in staat om AI-modellen te creëren en te integreren in hun automatiseringstoepassingen, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor het optimaliseren van processen en het verbeteren van de efficiëntie en kwaliteit van productieprocessen.

Altijd op de hoogte blijven?