TDK-Lambda – stabiele voeding onder alle omstandigheden

17 april 2024 redactie AutomationNL

Een voeding is verantwoordelijk voor het leveren van stroom met de juiste parameters. Het gebruik van een defecte of verkeerde voeding kan uw gevoelige en vaak dure elektronica beschadigen. Hoge reparatiekosten zijn economisch vaak niet gerechtvaardigd, terwijl de kosten van de juiste voeding meestal marginaal zijn in verhouding tot de prijs van het hele apparaat.

  • Voedingen van de series DRB1 en DRB3
  • Voedingen HWS
  • AC/DC- en DC/DC-omvormers
  • Stekker- en desktopvoedingen
  • Laboratoriumvoedingen

De beschreven casus betreft een onderwerp dat ons zeer na aan het hart ligt. Velen van ons gebruiken tegenwoordig dure apparaten zoals computers, maar voedingen zijn er niet alleen voor consumentenoplossingen. Hoogwaardige voedingen worden gebruikt in extreem dure en gevoelige machines in de moderne industrie, in uiterst nauwkeurige medische en laboratoriumapparatuur en in ruisgevoelige telecommunicatieapparatuur.

Een van de wereldleiders in de productie van voedingen is TDK-Lambda. Zijn jarenlange ervaring en onwrikbare reputatie als fabrikant hebben gezorgd voor vertrouwen van klanten over de hele wereld. Om aan die verwachtingen te voldoen heeft TME daarom het aanbod van de fabrikant uitgebreid tot meer dan 1.000 producten.

Breed aanbod voedingen van TDK-Lambda

Uit de duizenden artikelen in het TDK-Lambda portfolio hebben we een paar productreeksen geselecteerd om het zeer brede scala aan apparatuur in onze catalogus te laten zien:

Voedingen voor DIN-rails – series DRB1 en DRB3

DIN-railvoedingen zijn constructies die geschikt zijn voor montage op standaardrails van schakelkasten. Het gestandaardiseerde montagesysteem zorgt voor snelle en probleemloze toepassing in oplossingen die wereldwijd worden gebruikt. Dankzij de modulaire structuur is de plaatsing van de voedingen geen probleem, zelfs niet in de kleinste elektrische kast met beperkte werkruimte. 

Producten uit de DRB-serie zijn schakelende voedingen die tot taak hebben wisselstroom (AC) om te zetten in gelijkstroom (DC). De voedingen hebben een reeks beveiligingen voor zelfbescherming, maar ook om gevoede apparaten te beschermen. Dit zijn, afhankelijk van de oplossing:

  • Overstroombeveiliging OCP (Over current protection) - als de limiet van de uitgangsstroom uit de productspecificaties wordt overschreden, schakelt de voeding automatisch uit om het apparaat te beschermen;
  • Overspanningsbeveiliging OVP (Over voltage protection) – stijging van de uitgangsspanning boven de door de fabrikant gespecificeerde norm veroorzaakt een stroomonderbreking;
  • Onderspanningsbeveiliging UVP (Under voltage protection) – analoog aan het bovenstaande beschermt hij bij een te lage spanning op de uitgangslijn de voeding tegen negatieve invloed op de operationele stabiliteit;
  • Bescherming tegen oververhitting OTP (Over temperature protection) – stijging van de temperatuur in de voeding boven de veilige norm veroorzaakt een stroomonderbreking. De voeding kan opnieuw worden gestart zodra de temperatuur is gedaald tot een veilig niveau.

DRB-voedingen beschikken over regeling van de uitgangsspanning, nodig om spanningsdalingen op stroomkabels te compenseren, en werkingsindicatie met een leddiode. 

De TME-catalogus bevat oplossingen uit de DRB-serie met de volgende bedrijfsparameters:

  • Uitgangsspanning: 5÷72 V DC;
  • Uitgangsstroom: 0,63÷40 A;
  • Vermogen: 15÷960 W;
  • Efficiëntie: tot zelfs 96,3%;
  • Voedingsspanning: 85…264 V AC/120…373 V DC (enkelfasige versie), 3x350..575 V AC (driefasige versie).

Inbouwvoedingen van de serie HWS

Voedingen uit de HWS-serie zijn modulaire oplossingen die zijn ontworpen om in apparaten te worden ingebouwd. Veel van de artikelen uit deze productfamilie zijn uitgerust met actieve koeling, waardoor een veilige bedrijfstemperatuur gehandhaafd kan worden. De inbouwvoedingen van TDK-Lambda hebben een geperforeerde behuizing om het binnenwerk van het apparaat te beschermen en tegelijkertijd de warmte efficiënt af te voeren. Het compacte ontwerp is een groot voordeel van deze voeding. De veiligheid van het product wordt ook gewaarborgd door overstroombeveiliging OCP en overspanningsbeveiliging OVP.

Altijd op de hoogte blijven?