Oplossingen Dassault versnellen e-mobility innovatie

29 december 2022 Robbert Hoeffnagel Robbert Hoeffnagel

Dassault Systèmes is bekend als een leverancier van softwareoplossingen voor CAD, PLM en simulaties voor grote industriële ondernemingen. Tijdens een recente bijeenkomst lieten Brekr, Lightyear en TU/ecomotive zien hoe zij dankzij de tools van Dassault hun ontwerpfase en productontwikkeling konden versnellen.

Dassault Systèmes levert al meer dan veertig jaar oplossingen die bedrijven helpen hun innovatie te versnellen, vanaf het eerste idee tot en met serviceverlening van producten tijdens de levenscyclus.  Begonnen in de luchtvaart- en automobielindustrie is het bedrijf uitgegroeid tot de tweede grootste Europese softwareleverancier die in bijna elke markt actief is, met een omzet die in 2022 boven de vijf miljard euro uitkomt. Volgens Managing Director EuroNorth John Kitchingman blijft het softwarebedrijf voorlopig met dubbele cijfers groeien en is er de komende drie jaar ruimte voor nog zo’n duizend nieuwe medewerkers.  

Klanten helpen verduurzamen

De laatste jaren staan bedrijven onder een toenemende druk om te verduurzamen, een uitdaging waarvoor Dassault Systèmes een zogeheten lifecycle assessment-oplossing aanbiedt. “Wij werken samen met klanten en partners aan een ‘leadership in business sustainability’ strategie die gebaseerd is op drie pijlers”, vertelt Kitchingman. “Dat zijn respectievelijk: duurzame innovatie van producten en diensten, flexibele bedrijfsmodellen en medewerkers van de toekomst. Daar geven wij mede invulling aan met ons wereldwijde startup- en accelerator-programma 3DEXPERIENCE Lab.”

3DEXPERIENCE-platform

Het 3DEXPERIENCE-platform is een samenwerkingsomgeving in de cloud, die mensen, data en processen verbindt. Doel is het versnellen van de innovatie vanaf idee tot product. Niet alleen grote bedrijven als Damen Shipyards mar ook startups als Lightyear gebruiken de branchespecifieke applicaties voor ontwerpen, engineering, productievoorbereiding, serviceverlening en het bijbehorende datamanagement op dit platform om sneller te kunnen innoveren. Maar ook om te integreren met alle supply chain-partners en klanten om efficiënter te kunnen samenwerken en communiceren.

Cloud verandert productontwikkeling

Dassault Systèmes levert ook het 3DEXPERIENCE Works-portfolio van cloudoplossingen, gebaseerd op de bekende Solidworks-applicaties. Dit aanbod is vooral geschikt voor het mkb en bevat ook een ERP-applicatie voor maakbedrijven. Voor startups en mkb’ers is het eenvoudiger om naar de cloud te migreren dan voor grote bedrijven die duizenden applicaties gebruiken”, zei Ivo van Berkel van de Nederlandse Dassault-organisatie. “Het altijd en overal realtime kunnen samenwerken en uitvoeren van 3d-simulaties in de cloud gaat de wijze van productontwikkeling de komende jaren flink veranderen.” 

Brekr: elektrische bromfiets

Een voorbeeld van een bedrijf dat er in geslaagd is om de innovatie van e-mobility te versnellen, is Brekr. Volgens mede-oprichter Jasper Hagedoorn is dat het idee voor Brekr ontstaan door het combineren van twee lange termijn-trends: de transitie van verbrandingsmotoren naar elektrisch rijden en het downsizen van grote auto’s naar kleinere e-mobility oplossingen. Hoofd Engineering Daniël ter Braak vertelde tijdens de bijeenkomst hoe Brekr er onder meer met behulp van Solidworks in is geslaagd om in twee jaar tijd een elektrische bromfiets te ontwikkelen, te produceren en op de markt te brengen.

Lightyear: zonneauto

Kitchingman vertelde over de vergelijkbare ervaringen van de Nederlandse startup Lightyear. Dit bedrijf is voortgekomen uit een voormalig Eindhovens studententeam dat meedeed aan solar races. Door gebruik te maken van branchespecifieke applicaties voor de automobielindustrie en aanwezige kennis op het 3DEXPERIENCE-platform is Lightyear erin geslaagd om de time-to-market van hun elektrische zonneauto flink te verkorten. De eerste exemplaren daarvan worden nu geassembleerd en vervolgens aan hun eigenaren geleverd, terwijl begin 2023 het ontwerp van model twee wordt onthuld.   

ZEM: CO2 uit de lucht halen

Tenslotte vertelde tijdens de bijeenkomst het Eindhovense TU/ecomotive-team hoe zij hun Zero EMissie car (ZEM) hebben ontwikkeld. Dat is een compleet andere e-mobility innovatie, omdat deze auto niet alleen CO2-neutraal is, maar tijdens het rijden zelfs CO2 uit de lucht haalt. ZEM is binnen een jaar tijd ontwikkeld en gebouwd. De auto is extra duurzaam doordat veel onderdelen 3d-geprint zijn met behulp van gerecyclede kunststoffen. Door gebruik te maken van Solidworks hebben vooral de mechanical engineers binnen het team in korte tijd veel simulaties kunnen uitvoeren om de onderdelen van ZEM te optimaliseren.

Het Eindhovense TU/ecomotive-team geeft een toelichting op de ontwerpfase van ZEM.

Modeling Brekr (© Robbert Hoeffnagel)

 

Geen nieuws meer missen van AutomationNL? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang elke week het laatste nieuws over industriële automatisering.

Inschrijven Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?