In de productiesector worden enorme hoeveelheden gegevens gegenereerd die vaak alleen bij de respectievelijke eigenaar blijven vanwege zorgen over zakelijke vertrouwelijkheid. Maar om de opbrengst en productkwaliteit te optimaliseren, zouden bedrijven toegang moeten hebben tot en inzicht moeten krijgen in de gegevens van de hele productieketen. Op de HANNOVER MESSE 2024 zal de start-up Roseman Labs demonstreren hoe dit vaak onbenutte potentieel veilig kan worden benut.

In de maakindustrie worden dagelijks enorme hoeveelheden gegevens gegenereerd, die vaak alleen bij de respectievelijke eigenaar blijven vanwege zorgen over zakelijke vertrouwelijkheid. Maar om de productiviteit of productkwaliteit te optimaliseren, is het in veel gevallen essentieel om toegang te hebben tot en inzicht te hebben in de gegevens van de hele productieketen. Op de Hannover Mess 2024 presenteerde het jonge bedrijf Roseman Labs uit Utrecht een innovatieve oplossing die gebruikers in staat stelt om veilig gegevensrecords van verschillende partijen direct op de bron te koppelen met behulp van encryptie. Dit maakt uitgebreide analyses mogelijk zonder de privacy van individuele gegevens in gevaar te brengen. Dit opent mogelijkheden om kosten te verlagen en de productkwaliteit te verhogen door het tot dusver onbenutte potentieel van gegevens volledig te benutten zonder gevoelige informatie te onthullen.

Versleutelen, koppelen en analyseren van gevoelige gegevens

De oplossing van Roseman Labs maakt het mogelijk om meerdere datasets te versleutelen, te koppelen en te analyseren terwijl de privacy en commerciële gevoeligheid van de werkelijke gegevens behouden blijven. Met behulp van een geavanceerde cryptografische techniek genaamd multi-party computation, stelt deze technologie gebruikers in staat om datasets van meerdere partijen te combineren, te analyseren en de inzichten te verkrijgen die nodig zijn om processen te optimaliseren. Samen met een groot chemisch bedrijf heeft Roseman Labs al laten zien dat dit ook mogelijk is met grote datasets voor productie en kwaliteit. Het platform van Roseman Labs kan ook worden gebruikt in sectoren waar gegevensvertrouwelijkheid cruciaal is, zoals gezondheidszorg, de publieke sector of de energiesector.

Samenwerking over productieketens heen

Productieprocessen bestaan uit complexe waardeketens waarin vaak onduidelijk is wat precies de kwaliteit van een eindproduct bepaalt - vooral wanneer het proces over veel partijen is verspreid. Om materialen, kosten en tijd te optimaliseren, kunnen bedrijven profiteren van samenwerking over productieketens heen. De meeste bedrijven zijn echter terughoudend om gedetailleerde productie- en kwaliteitsmetingen met elkaar te delen vanwege commerciële vertrouwelijkheid of om redenen van intellectueel eigendom. Met Roseman Labs kunnen bedrijven nu veilig hun eigen productie- en productparameters koppelen met leveranciers en klanten om te ontdekken hoe belangrijke cijfers in een fabriek de productiviteit of kwaliteit in latere stadia van de productieketen beïnvloeden zonder gegevens van derden openbaar te maken.

 

Altijd op de hoogte blijven?