Mercedes-Benz en Microsoft hebben de handen ineengeslagen om de autoproductie efficiënter en veerkrachtiger te maken. Het uniforme dataplatform en de clouddiensten van Microsoft stellen Mercedes in staat om kunstmatige intelligentie in te zetten bij de autoproductie.

Met het nieuwe MO360 Data Platform verbindt Mercedes-Benz zijn dertigtal fabrieken voor personenauto's verspreid over de wereld met de Microsoft Cloud, waardoor de transparantie en voorspelbaarheid in de digitale productie- en supply chain-processen wordt verbeterd. Het MO360 Data Platform is een doorontwikkeling van het MO360 digitale productie-ecosysteem van Mercedes-Benz. Teams kunnen hiermee sneller potentiële knelpunten in de toeleveringsketen identificeren en prioriteit geven aan productiemiddelen voor elektrische en hoogwaardige voertuigen.

Het uniforme dataplatform is gebaseerd op Microsoft Azure. Het biedt Mercedes-Benz de flexibiliteit en cloud computing-kracht om kunstmatige intelligentie (AI) en data-analyse wereldwijd in te zetten, waarbij in elk geval wordt voldaan aan de regionale cyberbeveiligings- en nalevingsnormen.

Virtuele simulatie

Met het dataplatform kan de autofabrikant een virtueel beeld creëren van het productieproces van zijn voertuigen. Informatie uit assemblage, productieplanning, plantlogistiek, supply chain en kwaliteitsmanagement wordt samengebracht. De virtuele simulatie en optimalisatie van processen vóór implementatie in de fabriek helpt de operationele efficiëntie te verhogen en energiebesparingen te realiseren.

Het centrale dataplatform stelt werkteams in staat productiegegevens direct te analyseren en te visualiseren om productieprocessen sneller te optimaliseren en mogelijke knelpunten in de supply chain vroegtijdig te identificeren. Dit maakt een dynamische toewijzing van middelen binnen en tussen fabrieken mogelijk om prioriteit te geven aan de productie van emissiearme en hoogwaardige luxe voertuigen.

Het Mercedes-Benz Operations Logistics-team zal volgens de verwachtingen van de autofabrikant dus veel sneller knelpunten in de supply chain kunnen oplossen. Het team kan de meetbaarheid van onderdelen, zoals halfgeleidercomponenten, matchen met productieorders en deze gegevens koppelen aan productieparameters zoals bedrijfsschema's. Hierdoor kan de productiecontrolekamer de productie handhaven en prioriteit geven aan relevante voertuigen, zelfs wanneer zich problemen in de toeleveringsketen voordoen.

Productiviteitsverhoging

Het dataplatform faciliteert ook de parallelle productie van elektrische voertuigen en verbrandingsmotoren op dezelfde lijn, aangezien de marktvraag geleidelijk verschuift naar een volledig elektrische toekomst. Om knelpunten in componenten tegen te gaan en vertragingen bij de levering te voorkomen, stelt het dataplatform gebruikers in staat verschillende productiescenario's te analyseren. Deze scenario's zijn gebaseerd op de beschikbaarheid van componenten zoals halfgeleiders en realtime gegevens over de kwaliteit van componenten en apparatuurkenmerken.

Naar verwachting zal dit de productiviteit in de autoproductie tegen 2025 met 20 procent verhogen. Bovendien helpen simulaties om ongeplande stilstand te voorkomen en onderhoudswerkzaamheden tijdig en klimaatvriendelijk te plannen.

Altijd op de hoogte blijven?